Informacje dotyczące nowego Programu FEPŻ - Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej14, tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w Podprogramie
OPR i OPL uczestniczące w Programie współpracują z OPS w gminach w zakresie kwalifikowania odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych. OPS-y wydają uprawnionym osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5) lub przekazują organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób (załącznik nr 7). OPS-y we współpracy z OPR/OPL rozpowszechniają informacje o realizacji Programu wśród potencjalnych odbiorców i wskazują najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych. Załącznik nr 5 do Wytycznych stanowi wzór skierowania wraz z oświadczeniem o dochodach do otrzymania pomocy żywnościowej, przy czym OPS wypełnia część A, natomiast osoba kwalifikowana do przyznania pomocy żywnościowej wypełnia część B wyłącznie, gdy jej aktualna sytuacja życiowa i dochodowa nie jest znana OPS-wi, tj. nie dysponuje on aktualnym wywiadem środowiskowym. Oryginał skierowania przechowuje właściwa OPL, a kopie skierowań przechowuje OPS. W sytuacji, gdy OPL udziela dzieciom pomocy żywnościowej jedynie w formie posiłku, wówczas OPS przekazuje do OPL listę dzieci z rodzin uprawnionych do pomocy niezależnie od skierowania wydanego dla rodziny. OPR/OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej korzystając z zał. nr 5 część B. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem zał. nr 5 część A przekazywane są do właściwego OPS, który potwierdza kwalifikowalność do przyznania pomocy. Oświadczenia o dochodach zał. nr 5 część B przechowywane są we właściwym OPS. OPS na ich podstawie wystawia skierowania, których oryginały są przekazywane do OPR/OPL lub listy osób zakwalifikowanych ( załącznik 7).
OPR i OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w Programie na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia, stanowiącego załącznik nr 6 do Wytycznych. Załącznik nr 6 stosuje się wyłącznie do osób bezdomnych.
W przypadku przekazywania pomocy żywnościowej wyłącznie na podstawie otrzymanej z OPS listy osób zakwalifikowanych ( załącznik nr 7), OPR i OPL zobowiązane są posiadać podpisane przez osoby znajdujące się na tej liście oświadczenia,
W załącznikach nr 5-7 do Wytycznych zawarte są następujące dane dotyczące odbiorców końcowych
pomocy żywnościowej:
- imię i nazwisko (dotyczy również załącznika 8 do Wytycznych),
- dochód osoby/rodziny w odniesieniu do kryterium dochodowego określonego na podstawie art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej,
- liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, wiek,
-przynależność do grupy docelowej Programu, tj. osoby z niepełnosprawnościami, osoby bezdomne, obywatele państw trzecich, osoby obcego pochodzenia i należące do mniejszości (w tym społeczności
marginalizowanych, jak Romowie), pozostałe osoby (nie dotyczy załącznika nr 6)
- powody udzielenia pomocy na podstawie art. 7 ustawy o pomocy społecznej (nie dotyczy załącznika nr 6).
Administratorem danych osobowych odbiorców końcowych Programu jest właściwy ośrodek pomocy społecznej oraz właściwa OPR i/lub OPL bezpośrednio wydająca żywność. Zgodnie z art. 13 oraz art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. o ochronie danych osobowych (RODO) administrator danych osobowych zobowiązany jest do poinformowania osoby, której dane dotyczą o ich przetwarzaniu. W załącznikach 5-8 do Wytycznych zawarte są wzory klauzul informacyjnych dotyczących przetwarzania danych na potrzeby realizacji Programu. Klauzule zobowiązane są stosować właściwe OPR/OPL. OPS-y realizują obowiązek informacyjny zgodnie z procedurami przyjętymi w danej jednostce.
Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023*
1. Dla produktów: groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna, mleko UHT, szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju, cukier biały, olej rzepakowy, fasolka po bretońsku,
od 1 2. 2 0 2 3 do 0 9. 2 0 2 4
2. Dla sera podpuszczkowego dojrzewającego:
od 1 2. 2 0 2 3 do 0 5. 2 0 2 4
*ostateczne terminy rozpoczęcia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji partnerskich będą uzależnione od terminu zawarcia przez KOWR umów z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych. W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dostaw może zostać wydłużony, co nie wymaga zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.
bezpośredni link do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027
lub
https://www.fepz.gov.pl, aby zainteresowane osoby mogły zapoznać się ze szczegółowymi informacjami na temat FEPŻ.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!