PODSUMOWANIE REALIZACJI
POPŻ 2014-2020 PODPROGRAM 2020 W GMINIE CZARNE
Ośrodek Pomocy Społecznej w Czarnem przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021. Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Czarne pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących. Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji np. dotknięte ubóstwem, bezdomnością, niepełnosprawnością i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1.542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1.161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie.
Pomoc otrzymało 628 mieszkańców Gminy Czarne
Liczba przekazanych paczek żywnościowych 6.040
Ilość żywności z POPŻ 2014-2020 Podprogram 2020 ponad 31 ton
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE DOSTARCZONE DO BENEFICJENTÓW PROGRAMU (w sztukach)
Buraczki wiórki 2480 Cukier biały 3100 Fasolka po bretońsku 2480 Filet w oleju 4960 Groszek z marchewką 6000 Herbatniki maślane 1200 Kasza jęczmienna 2460 Koncentrat pomidorowy 5400 Makaron jajeczny 8040 Miód 1600 Mleko 5306 Mus jabłkowy 1240 Olej 3080 Pasztet drobiowy 1240 Płatki owsiane 1800 Powidła śliwkowe 3720 Ryż biały 1240 Ser podpuszczkowy 2862 Szynka drobiowa 4960 Szynka wieprzowa 2480 Kawa 2480
W ramach POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2020 przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach osoby korzystające z pomocy żywnościowej uczestniczyły również w warsztatach kulinarnych, żywieniowo-dietetycznych w ramach działań towarzyszących w formie warsztatów online i indywidualnych rozmów telefonicznych. Tematem warsztatów była tematyka żywieniowo-dietetyczna. Wydano również w formie wydawniczej: poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu przekazano go 50 osobom.